Zoek een vraag

  • Home
  • /
  • Betalingen
  • /
  • Moet ik mijn verhuuropbrengst opgeven bij de Belastingdienst?

Moet ik mijn verhuuropbrengst opgeven bij de Belastingdienst?

Je hoeft de opbrengst van jouw autoverhuur niet als inkomen op te geven bij de Belastingdienst. Alleen als je jouw bedrijfsmatig auto aan anderen verhuurt, moet je dit opgeven bij de Belastingdienst. Zolang je jouw auto incidenteel verhuurt, heb je hier geen omkijken naar. Gemiddeld kun je als particulier zo’n 5000 euro belastingvrij verhuren.

Als je een WAO-uitkering hebt, geldt dezelfde regeling. Uitkeringsinstantie UWV vroegen wij of ontvangers van een WAO-uitkering de verhuuropbrengsten van een eigen auto bij de Belastingdienst als inkomen moeten opgeven. Zij antwoorden als volgt op die vraag: “De inkomsten uit het verhuren van uw auto zijn inkomsten uit vermogen. Inkomsten uit arbeid zijn van invloed op uw WAO-uitkering. Inkomsten uit vermogen zijn slechts van invloed op uw WAO-uitkering indien u bedrijfsmatig handelt. De Belastingdienst bepaalt wanneer en in hoeverre er sprake is van bedrijfsmatig handelen. Wij volgen in dezen de Belastingdienst.”

Zolang je jouw auto niet bedrijfsmatig verhuurt, hoef je de opbrengst van de autoverhuur niet op te geven bij de Belastingdienst.