Volgens het Nibud zou 9 procent van de Nederlanders een auto hebben weggedaan om de crisis het hoofd te bieden. De heilige koe is – te – duur. Maar bezuinigen kan ook anders: de buren Volbers en Habraken delen hun auto.

Jan Volbers is al een jaar of acht autodeler. Hij is toe aan zijn vijfde auto en tweede buurman. Volbers, projectmanager bij de Universiteit Twente, zweert erbij. Het idee drong zich destijds vanzelf op. „Ik had een eigen auto, maar die stond meer stil dan dat ik hem gebruikte. En mijn toenmalige buurman had wat problemen met zijn auto. Er moest een nieuwe komen, maar daar zat hij nogal tegenaan te hikken. Pratend ontstond het idee: waarom gebruiken we de mijne eigenlijk niet samen?”

John Habraken en Jan Volbers – Fotograaf Mark Mensink

De buurman kocht zich in, ze deelden de kosten, maakten afspraken over het gebruik en iedereen was blij.  Volbers en Habraken kochten twee jaar geleden samen een Renault Espace. Ze zijn enthousiast, maar blijven realistisch. Het is zeker niet de oplossing voor iedere automobilist die weinig kilometers maakt en wil bezuinigen.

Het gebruik van hun Espace is volgens het principe: wie het eerst komt, het eerst maalt. De financiële kant is vastgelegd in een contract, uitgaande van 20.000 kilometer per jaar. De basis was een modelcontract van de vereniging van autodelers, die ze naar eigen smaak aanpasten. De Enschedeërs hebben alle kosten van de auto – inclusief wegenbelasting, verzekering en afschrijving – verrekend naar een kilometerprijs. Iedereen tikt uiteindelijk zijn kilometers af. Het tanken en het onderhoud doen ze van een gezamenlijke ‘autorekening’.

Ook interesse in autodelen? Wie wel wil delen kan bij Mywheels terecht.

Via http://www.tubantia.nl/regio/enschede/auto-niet-deur-uit-maar-delen-met-buurman-1.3807486

Categorieën: Geen categorie

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

VPRO Tegenlicht: Hoe raken wij de auto kwijt?

De laatste jaren zien we een steeds sterkere daling van de autoverkopen, vooral de jonge generatie koopt ze niet meer en rijdt steeds minder kilometers. Tv-programma Tegenlicht keek daarom afgelopen zondag naar de toekomst van Lees verder…

Geen categorie

Autodelen remt autoverkoop flink

Voor elke deelauto in in Amerika (van Zipcar of Car2go) worden er 32 minder auto’s verkocht. Dit concludeert het consultantbureau AlixPartners.  Mark Wakefield, van AlixPartners, denkt dat het autodelen een grotere invloed heeft op de Lees verder…

Geen categorie

5 handige websites om te delen met je buren

Je auto delen via MyWheels past helemaal in de trend om te delen met je omgeving. Er komen steeds meer websites waar je makkelijk spullen en diensten mee kan delen met je buren. Hieronder vijf Lees verder…