Gister publiceerde het CBS de cijfers over het eerste kwartaal voor de automotive branche. In het eerste kwartaal van 2013 heeft de motor- en autobranche bijna 17 procent minder omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Geen enkele tak van de branche kon zich aan de dalende cijfers onttrekken. Zo daalde de omzet voor de handel en de reparatie respectievelijk met 17 en 20 procent en zagen de importeurs hun opbrengsten met maar liefst 23 procent dalen. Dit zijn de grootste dalingen die het CBS ooit heeft gemeten.


In april 2013 gaf 50% procent van de importeurs daarom ook aan het meest last te ondervinden van een gebrek aan vraag. En niet alleen in Nederland dalen de autoverkopen fors, ook in de omringende landen is dit het geval: België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk hebben te maken met vergelijkbare cijfers.

Het CBS verwacht dat deze dalingen zullen doorzetten. Niemand lijkt te weten hoe dit probleem opgelost kan worden. Wij van MyWheels zien in deze trend uiteraard een bevestiging van de opkomst van het autodelen. Waar vroeger de auto heilig was, en men het liefst in een splinternieuwe auto reed, wordt nu veel meer nagedacht over de kosten van de auto. En het delen van een auto en bewuster kiezen voor een vervoermiddel, is veel goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe auto. Misschien dat steeds meer Nederlanders dit gaan beseffen.

Categorieën: Geen categorie

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

VPRO Tegenlicht: Hoe raken wij de auto kwijt?

De laatste jaren zien we een steeds sterkere daling van de autoverkopen, vooral de jonge generatie koopt ze niet meer en rijdt steeds minder kilometers. Tv-programma Tegenlicht keek daarom afgelopen zondag naar de toekomst van Lees verder…

Geen categorie

Autodelen remt autoverkoop flink

Voor elke deelauto in in Amerika (van Zipcar of Car2go) worden er 32 minder auto’s verkocht. Dit concludeert het consultantbureau AlixPartners.  Mark Wakefield, van AlixPartners, denkt dat het autodelen een grotere invloed heeft op de Lees verder…

Geen categorie

5 handige websites om te delen met je buren

Je auto delen via MyWheels past helemaal in de trend om te delen met je omgeving. Er komen steeds meer websites waar je makkelijk spullen en diensten mee kan delen met je buren. Hieronder vijf Lees verder…