De Opel Speedster van Paul

In het Dagblad van het Noorden staat deze week een artikel over autodelen. Het dagblad heeft bij autodeelorganisatie’s en autodelers navraag gedaan naar het delen van een auto in de vakantietijd. Hieruit blijkt dat steeds meer Nederlanders een auto huren voor hun vakantie. Vaak is een grote auto dan handig om de nodige spullen mee te nemen. Zo huurde Ruben een grote personenbus om met z’n vrienden op vakantie te gaan. Lees hieronder het hele artikel.

Voor hun vakantie huren Nederlanders steeds vaker de auto van een ander. Een groot gezin huurt een busje, een zonaanbidder een cabrio. De auto van een particulier huren is goedkoper dan via een autoverhuurbedrijf en het voertuig is vaak al om de hoek te vinden. “Door het persoonlijk contact ga je zuiniger met de auto om.”

Wat moet je met een gigantische gezinswagen die stilstaat binnen de ring van Amsterdam, terwijl je zelf fietsend de zomerse stad doorkruist? Verhuren, dacht Martine Binnema (39) die haar Chrysler begin deze maand via website Snappcar voor 9 dagen meegaf aan stadgenoot Ruben Huijsmans (20). Hij ging er met 5 vrienden mee op vakantie naar Tsjechië.

“Een personenbus huren via een officiële autoverhuurder zou ons ongeveer 900 euro voor een week kosten”, vertelt Ruben. “Nu waren we voor 9 dagen 500 euro kwijt. Sinds ik dit heb gedaan ben ik een groot voorstander van deelauto’s.”

Ook verhuurder Martine heeft geen klachten. “Het is een handige manier om de autokosten terug te verdienen. En ik vind het een goed principe, delen, je hoeft niet alles zelf te bezitten.” De alleenstaande moeder van 4 kinderen verhuurt haar gezinswagen sinds een paar maanden. Haar auto lag meteen al goed in de markt. “Hij is groot en flexibel inzetbaar. Ik werk veel thuis en heb ‘m lang niet altijd zelf nodig.” Martines auto heeft al dienst gedaan voor kinderpartijtjes, verhuizingen en uitstapjes naar Ikea, en nu dus ook voor een vakantie.

De deelauto is al langer aan een opmars bezig. Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer maakte eerder dit jaar bekend dat er in maart 5275 deelauto’s in Nederland rondreden, een stijging van 86 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. MyWheels, die naast deelauto’s van particulieren ook 200 eigen deelauto’s beheert, merkt dat die laatste categorie à la Greenwheels nog verreweg het populairst is. “Met onze eigen auto’s worden 20 tot 25 ritten per maand gereden, met de particuliere deelauto’s maandelijks nog maar 2 of 3. Het is een relatief jong fenomeen, het moet zich nog uitkristalliseren.”

Bron: http://www.dvhn.nl/nieuws/nederland/article10293763.ece/Met-cabrio-van-de-buurman-op-vakantie

Categorieën: Geen categorie

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

VPRO Tegenlicht: Hoe raken wij de auto kwijt?

De laatste jaren zien we een steeds sterkere daling van de autoverkopen, vooral de jonge generatie koopt ze niet meer en rijdt steeds minder kilometers. Tv-programma Tegenlicht keek daarom afgelopen zondag naar de toekomst van Lees verder…

Geen categorie

Autodelen remt autoverkoop flink

Voor elke deelauto in in Amerika (van Zipcar of Car2go) worden er 32 minder auto’s verkocht. Dit concludeert het consultantbureau AlixPartners.  Mark Wakefield, van AlixPartners, denkt dat het autodelen een grotere invloed heeft op de Lees verder…

Geen categorie

5 handige websites om te delen met je buren

Je auto delen via MyWheels past helemaal in de trend om te delen met je omgeving. Er komen steeds meer websites waar je makkelijk spullen en diensten mee kan delen met je buren. Hieronder vijf Lees verder…