Het dorp Lettele, onderdeel van de gemeente Deventer, heeft sinds deze week een deelauto voor alle inwoners. Het bijzondere hieraan is dat inwoner Victor Munster de deelauto met de hulp van een aantal ondernemers heeft aangeschaft. De auto is nu voor iedereen in het dorp te gebruiken tegen een kleine kilometervergoeding. De auto staat midden in het dorp geparkeerd en kan via www.deelautolettele.nl en  de website van MyWheels gereserveerd worden.

Dit initiatief is ontstaan uit de gedachte van samen leven is samen delen. Waarom niet een dure investering samen met anderen delen? Dat is goed voor de gemeenschapszin, voor de leefbaarheid en het milieu in Lettele, maar ook voor je eigen portemonnee.

Particulier initiatief voor iedereen
Initiatiefnemer Victor Munster stond voor de keuze om een andere auto aan te schaffen, maar realiseerde zich dat hij de auto beperkt zou gebruiken. Hij besloot daarom zijn nieuwe auto beschikbaar te stellen voor heel Lettele. “Een eigen auto staat vaak stil. Gemiddeld gebruikt een auto-eigenaar z’n auto één uur per dag. Waarom veel geld uitgeven als je op deze wijze samen gebruik kunt maken van een dorpsauto? Autodelen is dan een ideale oplossing. Mijn auto mag iedereen gebruiken. Dat is goed voor de mobiliteit van mensen, dus ook voor de  leefbaarheid van Lettele. Bovendien draagt het bij aan de duurzaamheid  van Lettele. Er zijn minder auto’s nodig,” aldus Victor Munster.

Deelauto met veel mogelijkheden
De deelauto Lettele is een Citroen Berlingo Multispace en biedt ruimte aan vijf personen. De auto heeft een grote laadruimte en een trekhaak. Uit administratieve overwegingen is de deelauto Lettele ondergebracht bij de organisatie MyWheels. Om de auto te gebruiken moet de huurder zich eerst registreren via www.mywheels.nl. Als garantiestelling voor het gebruik van de auto betaalt de huurder een borg van 250 euro. Ook is het nodig een scan van het rijbewijs van de bestuurder aan te leveren. Zodra de aanmelding goedgekeurd is, kan de deelauto online gereserveerd worden. De gebruikskosten zijn 4 euro per boeking. Daarnaast wordt de gebruikstijd en het aantal kilometers berekend. Het uurtarief bedraagt 2,50 euro en de kilometerprijs is € 0,25. De auto staat geparkeerd op het terrein van café restaurant De Koerkamp naast de geldautomaat.

Gebruiksvoordelen
Het gebruik van de deelauto Lettele geeft veel voordelen. De gebruiker heeft geen zorgen over kosten voor verzekering of onderhoud van de auto. Ook kan de gebruiker gratis tanken. De bestuurder heeft dus wel de lusten, maar niet de lasten van de auto. Voor Lettele betekent de deelauto voor veel mensen extra mobiliteit en gemak. De deelauto kan ook ingezet worden door Vrijwilligersknooppunt Lettele om mensen bijvoorbeeld naar de dokter of ziekenhuis te brengen. Verder kunnen verenigingen de auto gebruiken voor vervoer van mensen en materialen.

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord
Het gebruik van een deelauto is ook duurzaam. Minder auto’s betekent minder gebruik van grondstoffen, ruimte en minder afval. Het blijkt ook dat bij gedeeld autogebruik mensen veel minder vaak de auto nemen dan wanneer ze er zelf een hebben, omdat de kosten per rit zichtbaar worden. Uit statistieken blijkt dat het aantal autokilometers fors vermindert door het rijden in een deelauto.

Brede steun 
Het idee voor de deelauto Lettele heeft alle medewerking en steun gekregen van Lettelese ondernemers. De initiatief is mede mogelijk gemaakt door  Cafe Restaurant De Koerkamp, Autobedrijf Wim Wagemans, Sign Solutions, My Wheels, Centraal Beheer Achmea, Te Riele Olie, Haaxman Communicatie, Werkgroep Duurzaam Lettele en Munster Lettele BV.

Categorieën: Geen categorie

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

VPRO Tegenlicht: Hoe raken wij de auto kwijt?

De laatste jaren zien we een steeds sterkere daling van de autoverkopen, vooral de jonge generatie koopt ze niet meer en rijdt steeds minder kilometers. Tv-programma Tegenlicht keek daarom afgelopen zondag naar de toekomst van Lees verder…

Geen categorie

Autodelen remt autoverkoop flink

Voor elke deelauto in in Amerika (van Zipcar of Car2go) worden er 32 minder auto’s verkocht. Dit concludeert het consultantbureau AlixPartners.  Mark Wakefield, van AlixPartners, denkt dat het autodelen een grotere invloed heeft op de Lees verder…

Geen categorie

5 handige websites om te delen met je buren

Je auto delen via MyWheels past helemaal in de trend om te delen met je omgeving. Er komen steeds meer websites waar je makkelijk spullen en diensten mee kan delen met je buren. Hieronder vijf Lees verder…