MyWheels genomineerd voor Rabobank Ondernemersprijs

Grootebroek, de plaats waar MyWheels gevestigd is, maakt onderdeel uit van de regio West-Friesland. De plaatselijke Rabobank, Rabobank Westfriesland-Oost, nomineert elk kwartaal een bedrijf dat zijn waarde voor de regio ruimschoots bewezen heeft. Uit die nominaties wordt in 2014 een winnaar gekozen van de Rabobank Westfriesland-Oost Ondernemersprijs. Wheels4All, handelend onder de naam MyWheels, is de eerste genomineerde. Hieronder het artikel over MyWheels in het blad van Rabobank.

Stel, u heeft een auto die eigenlijk meestal voor de deur staat. Heeft u weleens overwogen om die te delen met anderen? Wheels4All maakt dat mogelijk en nomineert zich daarmee voor de Rabobank Westfriesland-Oost Ondernemersprijs.

Oude waarden in een nieuw jasje
‘MyWheels stimuleert mensen om een bewuste keuze voor vervoer te maken,’ zegt Henry Mentink, oprichten van MyWheels. ‘Om bewust te kiezen voor de auto, de trein, de bus of de (OV-)fiets. Wist je dat een auto gemiddeld 23 uur per dag stilstaat? Vooral de tweede auto in een gezin rijdt maar weinig. Waarom zou er dan niet voor kiezen om een auto te delen? Met autodelen worden autokosten variabel: je betaalt alleen als je rijdt. Dat blijkt een prima middel om mensen te laten afwegen of ze de auto die dag wel echt nodig hebben. Als mensen auto’s delen hoeven er veel minder auto’s in de wijk geparkeerd te staan. Dan is er meer ruimte om te spelen en te genieten. MyWheels verhuurt dus eigenlijk auto’s om mensen te stimuleren minder auto te gaan rijden. Ronald Haverman, de bedenker van de OV-fiets, kwam bij ons in dienst om MyWheels op te zetten. Hierdoor kun je via MyWheels nu ook een OV-fiets huren.’

Twintig jaar geleden huurde Henry Mentink één auto. Die zette hij voor de deur met de bedoeling de auto te verhuren aan derden. Hij begon dit initiatief uit ideële overwegingen. Het idee was dat mensen die dichtbij elkaar wonen ook sámen gebruik kunnen maken van een auto. Dat maakt autorijden goedkoper en er zijn minder auto’s nodig. Een tweede auto kwam uit de erfenis van Pieter Kooistra, oprichter van de Kunstuitleen en geestverwant van Henry Mentink. Naast zijn particulier initiatief kreeg Henry van overheidswege de opdracht om een stichting op te richten, want het was de wens van de overheid om gedeeld autogebruik te promoten.

Na tien jaar richtte Henry in 2003 zijn eigen bedrijf op, onder de naam Wheels4All. Aanvankelijk een coöperatie maar uit praktische overwegingen werd dit later omgezet in een BV, die in handen was van een stichting en dus zonder winstoogmerk. ‘Dat was namelijk een voorwaarde van het familiefonds waarmee ik in contact kwam. Aanvankelijk kocht ik auto’s als ik geld had en leasede als ik geen geld had. Nu investeert het familiefonds in auto’s voor MyWheels.’ Inmiddels telt het wagenpark van MyWheels bijna 200 eigen auto’s en zijn er 800 privé auto’s geüpload. Daarnaast delen nog eens 550 particulieren hun auto buiten de site om. Bij MyWheels werken nu tien mensen, deels parttime.

MyWheels is een even ingenieus als simpel concept. Het is eigenlijk een platform waar mensen die een auto zoeken of een auto aanbieden elkaar vinden. Om gebruik te maken van MyWheels moet u lid worden. Het lidmaatschap is gratis, u betaalt alleen als u rijdt en de ritprijs is inclusief brandstof en verzekering. Elke auto heeft een beheerder. Deze maakt de auto schoon en gaat ermee naar de garage voor onderhoud. De beheerder krijgt hiervoor een beloning van 75 gratis kilometers per maand. Leden kunnen ook geld inleggen waarmee MyWheels auto’s koopt. De rente die zijn over dit bedrag ontvangen wordt in mindering gebracht op de factuur.

‘MyWheels is een waardige eerste genomineerde voor de Rabobank Westfriesland-Oost Ondernemersprijs,’ zegt Gerrie Neuvel, Accountmanager MKB bij Rabobank Westfriesland-Oost. ‘Het bedrijf staat voor kosten besparen, zorg voor het milieu en samenwerken, maar ook voor vernieuwend en digitaal. MyWheels steek oude waarden in een nieuw jasje. Het bedrijf is klein begonnen, maar wist een slimme weg te vinden om door te groeien. Zonder reclame te maken, maar door te investeren in social media. MyWheels onderscheidt zich door het aanbieden van een laagdrempelig en klantvriendelijk product tegen een schappelijke prijs. Het bedrijf is eigenlijk een BV met een coöperatiecultuur, waarin leden heel belangrijk zin. Net als bij Rabobank.’

Categorieën: Geen categorie

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

VPRO Tegenlicht: Hoe raken wij de auto kwijt?

De laatste jaren zien we een steeds sterkere daling van de autoverkopen, vooral de jonge generatie koopt ze niet meer en rijdt steeds minder kilometers. Tv-programma Tegenlicht keek daarom afgelopen zondag naar de toekomst van Lees verder…

Geen categorie

Autodelen remt autoverkoop flink

Voor elke deelauto in in Amerika (van Zipcar of Car2go) worden er 32 minder auto’s verkocht. Dit concludeert het consultantbureau AlixPartners.  Mark Wakefield, van AlixPartners, denkt dat het autodelen een grotere invloed heeft op de Lees verder…

Geen categorie

5 handige websites om te delen met je buren

Je auto delen via MyWheels past helemaal in de trend om te delen met je omgeving. Er komen steeds meer websites waar je makkelijk spullen en diensten mee kan delen met je buren. Hieronder vijf Lees verder…