Het logo van Utrecht Deelt

Autodelen is populair in gemeente Utrecht, in de stad al meer dan 500 deelauto’s. Om dit aantal nog verder te laten groeien heeft de Gemeente Utrecht het initiatief ‘Utrecht Deelt’ gelanceerd. Dit initiatief promoot autodelen onder de inwoners van de stad. Hiervoor werkt Utrecht Deelt samen met alle actieve autodeelorganisaties, waaronder MyWheels. Het project heeft in 2013 een Europese prijs gewonnen vanwege de innovatieve aanpak samen met andere partijen en bewoners van de stad. Hieronder het persbericht.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om geen auto aan te schaffen. Dit komt voort uit economisch oogpunt, maar het milieu is daarin ook een belangrijke pijler. Daarnaast hechten jongeren steeds minder waarde aan het hebben van een auto. En als je dan toch een keer een auto nodig hebt, kun je daar op verschillende manieren een oplossing voor vinden.

Denk bijvoorbeeld aan het flexibel huren van een auto in de buurt. Verschillende bedrijven bieden in Utrecht deze mogelijkheid aan, denk bijvoorbeeld aan Greenwheels. In totaal zijn er in Utrecht ruim 200 deelauto’s die je kunt reserveren via computer of smartphone, vervolgens kunt openen met je OV-chipkaart, en rijden maar. Het voordeel hiervan is dat je alleen betaalt voor de auto wanneer je hem echt gebruikt. Een deelauto gebruiken is goedkoper dan een auto kopen. Want een auto kost algauw €400 per maand. Met een deelauto betaal je alleen wanneer je rijdt. Je koopt dus geen auto, maar kilometers. Naar afschrijving, onderhoud, reparaties, verzekeringen en wegenbelasting heb je dus geen omkijken.

Daarnaast is er een opkomende trend te zien bij het delen van een auto onder buren. Stel dat er in een buurt iemand woont die wel een auto heeft, maar hier niet altijd gebruik van maakt. Op die momenten kunnen buren tegen een vergoeding de auto huren. Organisaties als MyWheels regelen het platform waar de buren elkaar kunnen vinden. Al meer dan 300 mensen bieden zo hun auto aan in de stad.

Utrecht Deelt is ontzettend trots op het bepalen van de Europese erkenning. Om dit te vieren en autodelen te promoten heeft Utrecht daarom de actie ‘Utrecht Deelt Uit’ geïntroduceerd. De hele maand september maak je gebruik van leuke kortingen bij hotspots in de stad. Deze hotspots zijn stuk voor stuk dichtbij een deelauto te vinden. Wil je gebruik maken van deze kortingen? Ga dan naar de website van Utrecht Deelt en schrijf je in.

Categorieën: Geen categorie

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

VPRO Tegenlicht: Hoe raken wij de auto kwijt?

De laatste jaren zien we een steeds sterkere daling van de autoverkopen, vooral de jonge generatie koopt ze niet meer en rijdt steeds minder kilometers. Tv-programma Tegenlicht keek daarom afgelopen zondag naar de toekomst van Lees verder…

Geen categorie

Autodelen remt autoverkoop flink

Voor elke deelauto in in Amerika (van Zipcar of Car2go) worden er 32 minder auto’s verkocht. Dit concludeert het consultantbureau AlixPartners.  Mark Wakefield, van AlixPartners, denkt dat het autodelen een grotere invloed heeft op de Lees verder…

Geen categorie

5 handige websites om te delen met je buren

Je auto delen via MyWheels past helemaal in de trend om te delen met je omgeving. Er komen steeds meer websites waar je makkelijk spullen en diensten mee kan delen met je buren. Hieronder vijf Lees verder…