Vogelwijk Den Haag gaat met Herman Wijffels wijkgenoten stimuleren om meer ‘duurzaam te doen’. Waaronder natuurlijk autodelen. Ze laten zich daarbij inspireren door Herman Wijffels, hoogleraar Duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht. Hij grijpt deze themabijeenkomst van het wijkinitiatief aan om als keynote spreker zijn persoonlijke visie te geven op het belang van burgerparticipatie voor een duurzame samenleving. Hoe zou de politiek duurzame buurtinitiatieven en het enthousiasmeren van de ‘tweede golf’ kunnen prikkelen?


Rutger van Hoogstraten, voorzitter van Vogelwijk Energie(k) presenteert het strategisch plan van Vogelwijk Energie(k) waarin een traject met tussentijdse doelstellingen in de aanloop naar CO2-neutraliteit in 2040 is uitgestippeld.

Vervolgens wordt onder leiding van een aantal deskundigen centrale vraag verder uitgediept in een workshop naar keuze:

 • Allemaal CO2 neutraal – hoe krijgen we meer wijkgenoten mee? Onder leiding van Maarten Hajer, directeur Planbureau voor de Leefomgeving en VwE-lid, bekijken we in deze workshop welke aanpak nodig is om de verschillende Vogelwijkbewoners te enthousiasmeren en mee te krijgen. Wat doen we zelf? Wat hebben we nodig van de overheden?
 • Onze ‘strategische kalender’ Onder leiding van Hans Leeflang, directeur Kennis, Innovatie en Strategie van het ministerie van Infrastructuur Milieu, en VwE-lid, wordt in deze workshop kritisch gekeken naar onze lange- en kortetermijn doelstellingen. Zijn dit de juiste prioriteiten voor de Vogelwijk? Ontbreken er nog alternatieve projecten?
 • Zon op andere daken
  Onder leiding van Peter Wit, voormalig CFO van Shell Solar en VwE-lid, verkent deze workshop de mogelijkheden van ons volgende belangrijke project ‘zon op andere daken’. Wat zijn de mogelijkheden en voorwaarden om onze zonnepanelen op daken van scholen en instellingen in de wijk te leggen, en te profiteren van schaalgrootte, betere ligging en esthetiek. Onder welke voorwaarden zijn wijkgenoten geïnteresseerd in zo’n project?
 • Energie besparen en zelf opwekken
  Onder leiding van Hilbrand Does, energie specialist, EPA adviseur en installateur, richt deze workshop zich op het potentieel en de barrières voor het realiseren van energiewinst in de Vogelwijk. Te denken valt aan isolatie van de jaren-30 huizen, maar ook aan gedragsverandering, en zelf energie opwekken.
 • Slimme netwerken in de Vogelwijk
  Onder leiding van Inge Wijgerse, manager Business Development van Shifft (ontwikkelaar en beheerder van het Vogelwijk Social Energy platform) gaan we in deze workshop in op de huidige stand van zaken in de Vogelwijk en het toekomstig belang en potentieel van slimme meters, bewustwording, smart grids en (bijvoorbeeld) gedifferentieerde tarieven.
 • Elektrische deelauto
  Onder leiding van Evert-Jeen van der Meer, accountmanager automotive bij AON, pioneer elektrisch rijden en lid van VwE willen we in deze workshop de vraag beantwoorden hoe we het elektrisch rijden en delen van auto’s kunnen stimuleren in de Vogelwijk. Bij de workshop zijn ook Marco van Eenennaam van de ANWB en Henry Mentink van MyWheels aanwezig.

Na de plenaire terugkoppeling en afsluiting van het programma is er ruim gelegenheid voor napraten en het verder uitwisselen van ideeën, kennis en ervaringen op de ‘duurzame informatiemarkt’. Op de informatiemarkt zullen experts aanwezig zijn op het gebied van installatie, slimme meter en elektrisch rijden.

De bijeenkomst is voor leden van Vogelwijk Energie(k), overige wijkbewoners, deelnemers aan andere lokale duurzaamheidsinitiatieven en overige belangstellenden. Er zullen ook EPA-adviseurs, beleidsmakers, experts op het gebied van energiebesparing en vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag aanwezig zijn.

Komt u ook? Aanmelden kan via info@vogelwijkenergiek.nl. U ontvangt dan van een deelnamebevestiging en toegangsbewijs. Als u dat al eerder heeft ontvangen hoeft u zich niet nogmaals aan te melden!

De ingang van de aula van het Maris College Houtrust is vanaf de Laan van Poot lopend of met de fiets gemakkelijk bereikbaar via het pad tussen de tennisbanen en het Squash-centrum Houtrust.

Vogelwijk: allemaal CO2 neutraal!
Woensdag 2 oktober, 19.30-22.30 uur, Maris College Houtrust
Aanmelden: info@vogelwijkenergiek.nl 

Categorieën: Geen categorie

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

VPRO Tegenlicht: Hoe raken wij de auto kwijt?

De laatste jaren zien we een steeds sterkere daling van de autoverkopen, vooral de jonge generatie koopt ze niet meer en rijdt steeds minder kilometers. Tv-programma Tegenlicht keek daarom afgelopen zondag naar de toekomst van Lees verder…

Geen categorie

Autodelen remt autoverkoop flink

Voor elke deelauto in in Amerika (van Zipcar of Car2go) worden er 32 minder auto’s verkocht. Dit concludeert het consultantbureau AlixPartners.  Mark Wakefield, van AlixPartners, denkt dat het autodelen een grotere invloed heeft op de Lees verder…

Geen categorie

5 handige websites om te delen met je buren

Je auto delen via MyWheels past helemaal in de trend om te delen met je omgeving. Er komen steeds meer websites waar je makkelijk spullen en diensten mee kan delen met je buren. Hieronder vijf Lees verder…