Minimalisme door te geven, delen en lenen

‘Met zonder spullen’ kopte het NRC afgelopen weekend een artikel over minimalisme. In het artikel schrijft de krant over lichter leven door te geven, delen en lenen. Dit leven met een minimum aan bezit wint aan populariteit. Minimaliseren is niet hetzelfde als schraler gaan leven, het gaat om het slimmer benutten van onze overvloed. Dankzij collaborative consumption, gedeeld bezit, hoeven we niets tekort te komen terwijl we met minder toe kunnen. Zo kun je via MyWheels een auto gebruiken zonder er een te bezitten. Hieronder enkele delen van het artikel over de opkomst van minimalisme en bedrijven als Peerby, AirBnb, Spotify en Netflix die deze vorm van leven mogelijk maken.

Leven met een minimum aan bezit wint aan populariteit. Drie jaar geleden begon de Amerikaanse softwareontwerper Kelly Sutton het blog Cult of Less. Hij wist zijn bezittingen radicaal te reduceren tot een MacBookPro, een iPad, een paar harde schijven, een e-reader, wat kleren en beddengoed. Hij liet zien hoe digitale diensten fysieke spullen overbodig kunnen maken. Boeken, cd’s en dvd’s kunnen vervangen worden door een e-reader en een abonnement op Spotify (voor muziek) en Netflix (voor series en films).

Sommige spullen wil je niet wegdoen maar heb je ook niet de hele tijd nodig. De website Peerby, sinds kort ook beschikbaar als app,maakt (uit)lenen in je eigen buurt makkelijk. „Het is goed voor je portemonnee, de buurt en het milieu. Sinds 2012 zijn we gegroeid tot vijftienduizend leden”, zegt Ieteke Schouten (30) van Peerby. Als je iets zoekt, stuurt Peerby een verzoek aan gebruikers op fietsafstand. Je hoeft je spullen niet te categoriseren of aan te melden, wat je al hebt uitgeleend wordt simpelweg onthouden door het systeem „Mensen gaan vanwege de crisis zuiniger met hun geld en hun spullen om. Ook hebben ze in deze geglobaliseerde wereld behoefte aan saamhorigheid. Er is een consumer-to-consumermarkt aan het ontstaan”, zegt ze, een markt waarin consumenten er onderling wel uitkomen. „Welvaart hoeft niet gelijk te staan aan geld uitgeven. Het gaat tegenwoordig om toegang, niet om bezit. Om het gat in de muur in plaats van de boormachine.”

Technologie is de grote versneller van deze beweging. Apps zoals Peerby kunnen vraag en aanbod tussen consumenten feilloos aan elkaar koppelen. In Frankrijk en Spanje is het carpoolen doorgebroken, iets dat zo’n vijftien jaar geleden met reclamespotjes en winderige carpoolplaatsen in Nederland niet van de grond wilde komen. Via sites als blablacar.com regelen onbekenden dat ze met elkaar kunnen meerijden. AirBnB, waarmee particulieren hun huizen en kamers kunnen verhuren aan reizigers en toeristen, telt wereldwijd al meer dan een half miljoen accommodaties. In Canada is Boatbound opgericht, een service waarmee mensen hun boot kunnen delen. In ons land met overvolle havens vol onderbenutte plezierjachten zou zo’n dienst ook een uitkomst zijn. Leven met minder bezit leidt niet per definitie tot kloosterachtige onthouding, je kunt genieten van wat je al hebt én van andermans spullen.

Categorieën: Geen categorie

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

VPRO Tegenlicht: Hoe raken wij de auto kwijt?

De laatste jaren zien we een steeds sterkere daling van de autoverkopen, vooral de jonge generatie koopt ze niet meer en rijdt steeds minder kilometers. Tv-programma Tegenlicht keek daarom afgelopen zondag naar de toekomst van Lees verder…

Geen categorie

Autodelen remt autoverkoop flink

Voor elke deelauto in in Amerika (van Zipcar of Car2go) worden er 32 minder auto’s verkocht. Dit concludeert het consultantbureau AlixPartners.  Mark Wakefield, van AlixPartners, denkt dat het autodelen een grotere invloed heeft op de Lees verder…

Geen categorie

5 handige websites om te delen met je buren

Je auto delen via MyWheels past helemaal in de trend om te delen met je omgeving. Er komen steeds meer websites waar je makkelijk spullen en diensten mee kan delen met je buren. Hieronder vijf Lees verder…