Donderdag publiceerde hoogleraar Jan Jonker het boek Nieuwe Business Modellen door het eerste exemplaar aan enkele Nederlandse changemakers uit te reiken. MyWheels is prachtig een voorbeeld van een social business die in het boek beschreven wordt. Daarom ontvangt oprichter en directeur Henry Mentink dit eerste exemplaar. 

Het boek is het resultaat van drie jaar onderzoek van de Radbout Universiteit naar business modellen die ‘meervoudige waarde’ creëren. Dat zijn organisaties die naast economische waarde, ook sociale en ecologische waarde genereren. Hieronder worden burgerinitiatieven verstaan, maar ook sociale ondernemingen en coöperaties.

Het resultaat is een inspiratie- en werkboek voor mensen die uitdagingen in de maatschappij zien waar ze iets mee willen doen. Voor mensen die zelf hun energie willen inkopen, een zorgcoöperatie willen opzetten of spullen en auto’s  willen delen.

Naast onderzoek en achtergronden bevat het boek ook een scala aan voorbeelden van nieuwe organisaties. Ruim dertig co-auteurs schreven mee, waaronder een groot aantal oprichters van nieuwe business modellen.

Tijdens een volledig uitverkocht symposium in de Domkerk in Utrecht werd het boek uitgereikt. Naast MyWheels-oprichter Henry Mentink kregen ook Marieke Hart (Thuisafgehaald) en Anne Stijkel (Geld GROEN Wassen) een boek.

Zowel MyWheels, Thuisafgehaald als Geld Groen Wassen maken deel uit van de nieuwe deeleconomie. Waar MyWheels en Thuisafgehaald buurtgenoten helpen om auto’s en maaltijden met elkaar te delen, helpt Geld GROEN Wassen ondernemers om een duurzame energie-investering met hulp van hun klanten mogelijk te maken. De organisaties streven dus niet naar geldelijke winst, maar naar een groene samenleving waarin buren elkaar kennen.

Categorieën: MyWheels

Gerelateerde artikelen

Autodelen

MyWheels Open: verhuur je auto zonder sleuteloverdracht

MyWheels zet een belangrijke stap om particulier autodelen nog makkelijker te maken: door de introductie van onze nieuwe dienst MyWheels Open kunnen autobezitters voor een vast maandbedrag hun auto laten uitrusten met een boordcomputer. Auto’s Lees verder…

Autodelen

Vernieuwingen aan de huurovereenkomst

Het is je misschien opgevallen dat de huurovereenkomst een aantal kleine wijzigingen heeft ondergaan. Afgelopen week hebben we een nieuwe versie van de overeenkomst gepubliceerd om het delen van een auto duidelijker te maken. In Lees verder…

Autodelen

Wheelshares: Een auto voor mensen in een rolstoel

Wij geloven dat elke auto een deelauto is, en dat autodelen voor iedereen bereikbaar moet zijn. Ook mensen die minder mobiel zijn verdienen de vrijheid om te gaan waar ze heen willen. Vaak zijn ze Lees verder…