Busjes, (elektrische) auto’s, bakfietsen en elektrische fietsen: bewoners van de Utrechtse buurten Lunetten en Hoograven delen steeds meer en vaker vervoermiddelen. De bewoners lanceerden afgelopen jaar MyWheels communities om onderling mobiliteit te delen. Zo kunnen zij zich verplaatsen met minder kosten, milieuvervuiling en ruimtebeslag.

De gemiddelde auto wordt namelijk maar één uur per dag gebruikt en staat dus 23 uur stil. En soms pak je de auto, terwijl een bakfiets ook een prima oplossing zou zijn. Of je rijdt met drie auto’s, terwijl alle kinderen van het feestje in één grote auto ook zouden passen. Kortom: het kan slimmer, makkelijker en goedkoper.

Dat vonden de bewoners in Lunetten en Hoograven ook. In deze twee buurten zijn bewoners mobiliteitscommunities gestart. Dat betekent dat zij in de buurt onderling vervoermiddelen met elkaar delen. Zo besparen ze ruimte en geld en leren ze elkaar als buren steeds beter kennen. Onder de namen Mobiel Lunetten en Mobiel Hoograven maken zij het hun buurtbewoners zo makkelijk mogelijk de auto van de buren te gebruiken, of juist de auto te laten staan en een keer met de bakfiets of elektrische auto op stap te gaan.

Zij doen dit via een lokale community op MyWheels. Een van de voordelen van zo’n community is dat er naast auto’s ook andere vervoersmiddelen gedeeld kunnen worden. Zo staat er in Lunetten sinds kort een elektrische bakfiets, die vanuit de lokale fietsenmaker verhuurd wordt. De communities Mobiel Lunetten en Mobiel Hoograven zijn afgelopen jaar gelanceerd. De komende tijd gaan bewoners ervoor zorgen dat er meer buurtbewoners lid worden, zodat het aanbod en de vraag in de buurt nog groter wordt.

Mobiel Lunetten en Mobiel Hoograven zijn beiden initiatieven van bewoners uit de buurt zelf, bewoners die vaak ook al op andere manieren met duurzaamheid in hun buurt bezig zijn. Zij worden hierin ondersteund door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en de gemeente Utrecht.

Categorieën: AutodelenMyWheels

Gerelateerde artikelen

Autodelen

MyWheels Open: verhuur je auto zonder sleuteloverdracht

MyWheels zet een belangrijke stap om particulier autodelen nog makkelijker te maken: door de introductie van onze nieuwe dienst MyWheels Open kunnen autobezitters voor een vast maandbedrag hun auto laten uitrusten met een boordcomputer. Auto’s Lees verder…

Autodelen

Elektrische deelauto MyWheels in Wageningen

De eerste elektrische deelauto in Wageningen is een feit. Dinsdagmiddag 9 mei om 17.15 uur opende wethouders Lara de Brito en Dennis Gudden samen met Karina Tiekstra en Aron Vaas van de organisatie MyWheels de Lees verder…

Autodelen

Wethouder Van Burgsteden geeft startsein voor WheelShares

Wethouder Ine van Burgsteden gaf donderdagochtend het startsein voor WheelShares, een deelauto voor rolstoelgebruikers. WheelShares geeft mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel de vrijheid om te gaan en staan waar ze maar willen, zonder Lees verder…