Het aantal deelauto’s in Nederland is dit jaar met 55% gestegen: van 16 duizend naar meer dan 25 duizend. Dit maken Natuur & Milieu, shareNL, ministerie van I&M en CROW-KpVV vandaag bekend. Nooit eerder steeg het aantal deelauto’s zo sterk als in het afgelopen jaar. Ten opzichte van 2013 is het aantal inmiddels vervijfvoudigd.

Explosieve groei bij particuliere autodelers 
De nieuwe cijfers over autodelen werden bekendgemaakt op het shareNL-symposium autodelen. De groei komt voor een groot deel van particuliere autobezitters die hun auto te huur aanbieden op websites zoals SnappCar en MyWheels. Op het dashboard autodelen van CROW-KpVV staan alle cijfers en kun je zien in welke gemeenten de meeste deelauto’s per inwoner staan.

1,3 miljoen Nederlanders wil autodelen
Autodelen is eigenlijk goed voor alles: schonere lucht, minder auto’s in de straat en meer ruimte voor groen, speelgelegenheid en fietsen,’ aldus Maarten van Biezen, hoofd mobiliteit bij Natuur & Milieu. De potentie voor autodelen is enorm. 1,3 miljoen Nederlanders zijn bereid om de auto te delen, zo blijkt uit eerder onderzoek van Natuur & Milieu.

Den Haag: autodeelstad 2016
Op het symposium werd ook de winnende gemeente bekend gemaakt van de Autodeel Award 2016. Den Haag wint de Autodeel Award omdat de gemeente de grootste en meest effectieve stappen zet op het gebied van autodelen. Andere genomineerden waren de gemeentes Wageningen en Nijmegen. Klik hier voor de infographic waarin de meest opvallende initiatieven staan weergegeven. Een deskundige jury onder leiding van prof. dr. Koen Frenken (UU) koos de genomineerden en de winnaar.

Green Deal autodelen
Vorig jaar sloten gemeenten, bedrijven en belangenorganisaties de Green Deal autodelen af. Afgesproken werd dat Nederland in 2018 100.000 deelauto’s zou tellen. Dit is een versnelde invulling van de eerdere doelstelling uit het Energieakkoord om dit aantal in 2020 te bereiken. Op het symposium hebben dertien nieuwe organisaties, waaronder de gemeente Rotterdam en Nationale-Nederlanden, de Green Deal Autodelen ondertekend.

Categorieën: Autodelen

Gerelateerde artikelen

Autodelen

MyWheels Open: verhuur je auto zonder sleuteloverdracht

MyWheels zet een belangrijke stap om particulier autodelen nog makkelijker te maken: door de introductie van onze nieuwe dienst MyWheels Open kunnen autobezitters voor een vast maandbedrag hun auto laten uitrusten met een boordcomputer. Auto’s Lees verder…

Autodelen

Elektrische deelauto MyWheels in Wageningen

De eerste elektrische deelauto in Wageningen is een feit. Dinsdagmiddag 9 mei om 17.15 uur opende wethouders Lara de Brito en Dennis Gudden samen met Karina Tiekstra en Aron Vaas van de organisatie MyWheels de Lees verder…

Autodelen

Wethouder Van Burgsteden geeft startsein voor WheelShares

Wethouder Ine van Burgsteden gaf donderdagochtend het startsein voor WheelShares, een deelauto voor rolstoelgebruikers. WheelShares geeft mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel de vrijheid om te gaan en staan waar ze maar willen, zonder Lees verder…