Je draait de sleutel om en alle lampjes op je dashboard branden, dat is goed! Maar het kan gebeuren dat er een lampje plotseling gaat branden wanneer je aan het rijden bent. Dan geeft dat lampje een waarschuwing, maar welke? Het kunnen aardig wat lampjes zijn, best verwarrend en gevaarlijk als je door blijft rijden. Daarom hebben we hier een overzicht voor je gemaakt van de vijftien meest voorkomende lampjes. Wat betekenen ze en wat moet je doen?

Brandstof

Laten we makkelijk beginnen. Als dit lampje gaat branden moet je het dichtsbijzijnde tankstation opzoeken en tanken. De brandstoftank is bijna leeg.


Olie

Het oliepeil is laag en moet worden bijgevuld. Wanneer je dit niet doet dan is dat schadelijk voor de motor van de auto.


Remmen

Probeer de auto stil te zetten. Het kan zijn dat de remvloeistof op is, deze moet dan worden aangevuld. Ook kan het dat de remblokken versleten zijn of er kan een storing zitten in het systeem. Neem op tijd contact op met MyWheels als je twijfelt of hulp nodig hebt.


Motor

Als dit lampje brandt dan kan dat redelijk problematisch zijn, vooral als het lampje ook knippert. Er zit een probleem in de motor. Het kan bijvoorbeeld je motormanagementsysteem zijn. Het lampje kan verschillende dingen betekenen, maar het komt erop neer dat je de pechhulp moet bellen.


Koeling

Het motorkoelvloeistofpeil is te laag of motor is oververhit. Zet de auto stil en zet de motorkap open en laat de motor ongeveer een kwartier afkoelen. De motor is ontzettend heet dus raak niets aan. Na een kwartier kun de dop van de koelvloeistof er af halen. De dop moet er langzaam af worden gedraaid omdat je anders het risico loopt dat door de druk de inmiddels hete vloeistof op je handen komt. Vul vervolgens de motorkoelvloeistof bij. Daarna kan je weer rijden, wordt de motor dan weer te heet dan moet je de pechhulp bellen.


Banden

Inmiddels controleren veel auto’s de bandenspanning zelf. Super handig natuurlijk. Als dit lampje brandt dat weet je dat de banden weer op spanning moeten worden gebracht. Dit kan je bij een tankstation doen, hierna kan je weer veilig de weg op. De auto rijdt ook zuiniger als de banden goed op spanning zijn.


Accu

Dit acculampje brandt altijd even wanneer je de auto start. Daarna gaat hij vanzelf weer uit. Wanneer dit niet gebeurt dan kan er iets mis zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Zet de auto op een veilige plek en bel met MyWheels wat je het beste kan doen.


Stuur

Dit lampje vertelt je hoogstwaarschijnlijk dat de stuurbekrachtiging het niet meer doet. Je kan hier wel mee doorrijden alleen kan het sturen, vooral met lage snelheden, een stuk zwaarder worden. Geef dit door aan MyWheels of de eigenaar.


Airbag

Er is iets mis met het airbag- of gordelsysteem. Tijdens een ernstig ongeval zullen de airbags nu niet opengaan. Dat kan ernstig letsel tot gevolg hebben, het is dus belangrijk dat de auto naar de garage gaat.


Roetfilter

Er is iets mis met het roetfilter. Deze zit in de uitlaat van de auto. Als deze stuk is of niet goed werkt dan voldoet de auto niet meer aan de milieueisen. De auto moet naar de garage. Geef dit door aan MyWheels of de eigenaar.


Gordel

Hoogstwaarschijnlijk heb je de riem niet om. Doe maar snel, het is een stuk veiliger.


Openstaand portier

Er zit een deur nog niet goed dicht. In sommige auto’s wordt zelfs aangegeven welke deur dit is.


Dimlicht

Dit is licht dat je eigenlijk altijd aan kan hebben als je rijdt. Het is verplicht in het donker, maar met lichten aan ben je altijd beter zichtbaar, ook overdag.


Groot licht

Dit licht geeft de grootste lichtbundel die je auto kan geven. Het licht verblindt dan ook je medeweggebruikers. Het licht mag alleen ’s nachts aan wanneer er geen andere weggebruikers in de buurt zijn.


Mistlicht

Het mistlicht staat aan. Deze lichten mag je uitsluitend gebruiken tijdens weersomstandigheden met erg slecht zicht. De lampen schijnen laag en erg fel waardoor je de belijning van de weg beter kan zien tijdens mist en hevige regen.


Probeer tijdens pech de auto op een plek neer te zetten waar je jezelf en anderen het minst in gevaar brengt. Let altijd op je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers. Rijd dus ook niet te lang door. Als je twijfelt, iets niet begrijpt of als je hulp nodig hebt. Dan kun je altijd bellen met MyWheels, 085 773 4222. Wij helpen je dan verder.

Categorie├źn: MyWheels

Gerelateerde artikelen

MyWheels

Een extra bestuurder toevoegen aan jouw contract

Je gaat op vakantie en huurt een auto via MyWheels. Wanneer jij een deelauto huurt dan ben jij de enige die verzekerd is als chauffeur. Maar moet je nu echt de hele vakantie alles zelf Lees verder…

MyWheels

Eerste rit bij MyWheels met Aron

Aron legt uit hoe je een auto bij MyWheels kunt huren. Stap voor stap neemt hij je mee door het proces. Hieronder kun je alles daarna nog even rustig doorlezen. Zoek een auto bij jou Lees verder…

MyWheels

Karina vertelt over MyWheels Open in Den Haag

Afgelopen woensdag waren we te gast bij de buurtbijeenkomst van het Statenkwartier in Den Haag. In samenwerking met de gemeente mogen we de mensen uit deze wijk namelijk een jaar gratis MyWheels Open aanbieden! Hieronder Lees verder…