Een nieuw jaar, een nieuw begin. Een moment om het roer weer eens om te gooien en het anders te doen. Dit zijn onze vier goede groene voornemens waar we dit jaar aan willen (blijven) werken.

Goede groene voornemens

Groen reizen

We vervuilen ontzettend veel elk jaar met alle verschillende vervoermiddelen, zoals vliegtuigen en auto’s. Iedereen werkt daaraan mee, dus wat kun jij doen? Je zou kunnen beginnen met autodelen. Je eigen auto verhuren aan anderen wanneer jij hem niet nodig hebt. Of misschien ben je van plan om een nieuwe auto te kopen dit jaar, met autodelen is dat niet meer nodig!

Je hoeft geen auto meer te bezitten, maar hoeft alleen nog te delen. Met MyWheels streven we naar minder auto’s voor de duurzaamheid van onze aarde. Niet meer je auto als eigendom maar autodelen met elkaar. Je kunt dus gewoon een auto uit jouw buurt huren, dat is groener en goedkoper. Zo hoeven er minder auto’s te worden gemaakt en maak je alleen nog maar bewust een autorit.

Naast het vliegtuig en de auto kun je ook met het openbaar vervoer. Zo kun je bijvoorbeeld een interrail ticket kopen. Met deze tickets kun  je door heel Europa reizen met de trein. Je kunt hier precies aangeven hoeveel dagen je van plan bent te reizen en naar hoeveel landen je wilt gaan. Geen brandstof- of parkeerkosten. Van tevoren weet je al waar je aan toe bent. En natuurlijk is het een stuk groener!

Groen, groener en groenst is het natuurlijk om de fiets te pakken of om te gaan lopen.

Goede groene voornemens

Afval scheiden

We produceren als mensen erg veel afval, gemiddeld ongeveer 500 kilo per persoon per jaar. Gelukkig wordt het telkens makkelijker om je afval te scheiden. Zo zijn er in steden vaak verzamelplekken voor plastic, papier en glas. Maar ook is er in veel woonplaatsen niet alleen een container voor GFT- en restafval maar ook voor papier- en plasticafval. Alleen het glas moet dan nog worden weggebracht naar een aparte container.

Het is dan wel belangrijk dat je dit zorgvuldig doet. Vergeet bijvoorbeeld niet om het plastic van de folders af te halen voor je ze bij het oud papier doet. Mocht je nou twijfelen welk afval waar hoort, dan heeft Milieu Centraal een handige zoekmachine. Hier typ je het afval in waar je over twijfelt en dan word je gelijk verteld waar het thuis hoort. Op die manier kunnen we een hoop grondstoffen recyclen met z’n allen.

Goede groene voornemens

Minder kopen

Weet wat je in huis hebt. Niet alleen in de voorraadkast maar ook in je kledingkast. Wanneer je al je spullen opgeruimd en uitgezocht houdt, ben je nooit iets kwijt. Zo kun je optimaal gebruik maken van alles wat je al hebt. Wanneer je spullen niet gebruikt kun je deze naar een kringloop brengen, zo krijgen ze weer een nieuw leven.

Natuurlijk heb je soms ook gewoon spullen nodig, dingen die je veel gebruikt. Maar wanneer je iets nodig hebt wat je niet vaak gebruikt, een boor of een ladder, dan kun je die ook gewoon lenen. Ken je bijvoorbeeld de website Peerby al? Dat is een platform waarop je een oproep kan plaatsen. Vervolgens kun je dan de spullen lenen van mensen uit jouw buurt. Een goed voorbeeld van de deeleconomie waar MyWheels ook onderdeel van is.

Goede groene voornemens

Weet wat je koopt

Wanneer je weet wat je hebt en wat je niet hebt, dan weet je ook wat je misschien nog nodig hebt. Zo kun je voorkomen dat je een onnodige aankoop doet. Je bent namelijk gericht op zoek. Dat is heel erg fijn, voor jouw portemonnee en voor onze wereld.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je weet waar jij je spullen koopt. Tegenwoordig is er veel meer duidelijk over hoe bepaalde merken hun spullen produceren. Het kost misschien iets meer tijd maar dan weet je wel zeker dat wat je koopt goed is. In 2016 presenteerde het kabinet een lijst met eerlijke kledingmerken. Deze merken hebben een overeenkomst getekend waarin afspraken worden gemaakt omtrent de arbeidsomstandigheden en de kwaliteit en productie van het katoen. De lijst vind je hier.

Goede groene voornemensNatuurlijk kan het niet zo zijn dat je alles goed kunt doen, en dat is logisch. Het gaat om je mindset en bewustzijn. Wanneer je weet wat je doet en welke consequenties jouw gedrag heeft dan ben je al een heel eind op weg. Uiteindelijk kunnen we niet meer dan ons best doen.

Heb jij goede groene voornemens of doelen voor het komende jaar? Wil je misschien gaan beginnen met autodelen? Laat het weten in de reacties, we zijn erg benieuwd naar hoe jij je steentje bijdraagt.

Categorieën: MyWheels

Gerelateerde artikelen

MyWheels

Een extra bestuurder toevoegen aan jouw contract

Je gaat op vakantie en huurt een auto via MyWheels. Wanneer jij een deelauto huurt dan ben jij de enige die verzekerd is als chauffeur. Maar moet je nu echt de hele vakantie alles zelf Lees verder…

MyWheels

Eerste rit bij MyWheels met Aron

Aron legt uit hoe je een auto bij MyWheels kunt huren. Stap voor stap neemt hij je mee door het proces. Hieronder kun je alles daarna nog even rustig doorlezen. Zoek een auto bij jou Lees verder…

MyWheels

Karina vertelt over MyWheels Open in Den Haag

Afgelopen woensdag waren we te gast bij de buurtbijeenkomst van het Statenkwartier in Den Haag. In samenwerking met de gemeente mogen we de mensen uit deze wijk namelijk een jaar gratis MyWheels Open aanbieden! Hieronder Lees verder…