Hoe ziet de straat van je dromen eruit? Komt dat overeen met hoe jouw straat er nu  uitziet? Dat is in veel steden niet altijd het geval. Stichting de Natuurlijke Stad komt met een oplossing: de Vrijstraat. Wat is een Vrijstraat en wat moet daarvoor gebeuren?

Het concept

Een Vrijstraat is een straat met meer leefruimte en een straat waar de auto een minder prominente rol speelt. Deze zomer gaat dit experiment van start in een aantal straten in Den Haag. Afgelopen donderdag 22 maart werd er een informatieavond georganiseerd in Den Haag om de vragen over de Vrijstraten te beantwoorden. Niet elke straat bleek gelijk enthousiast, maar opmerkelijk was wel dat meer dan de helft van de aanwezigen in een Vrijstraat zou willen wonen.

Bewoners

Dat enthousiasme van bewoners is erg belangrijk. Vrijstraten kunnen alleen worden gerealiseerd wanneer bewoners samenwerken. Samen creëren zij een leefruimte met meer groen en ruimte voor ontmoeting. Deze ruimte wordt gecreëerd door parkeervergunningen op te geven. De ruimte die vervolgens vrij komt door de lege parkeerplekken kan een andere bestemming krijgen. De bewoners krijgen de touwtjes in handen en ontwerpen hun eigen straat.

Autodelen

Ook autodelen speelt hierin een belangrijke rol. Een vergunning opgeven wil niet zeggen dat je niet zo nu en dan een auto nodig hebt. Maar wanneer auto’s maar weinig worden gebruikt dan is het al heel snel een stuk goedkoper om een deelauto te gebruiken. Daarnaast scheelt dat al gelijk één parkeerplaats. Hoe meer buren dus ook gaan autodelen, hoe meer ruimte er vrijkomt om jouw straat in te richten naar de behoefte van de bewoners. Op MyWheels.nl kun je een deelauto huren, maar je kunt ook je eigen auto op het platform plaatsen. Zo kunnen buurtgenoten gebruik maken van jouw auto.

Meedoen

Een leefomgeving met meer groen en ruimte voor ontmoeting. Een straat waarin kan worden geleefd. Lijkt een Vrijstraat jou interessant voor jouw straat? Kijk dan hier voor meer informatie. Je vindt daar ook een handige rekentool hoeveel geld je kunt besparen als je gaat autodelen.

Categorieën: MyWheels

Gerelateerde artikelen

MyWheels

Asfalt of spoor? Het antwoord op file.

Op onze facebookpagina hebben wij een poll geplaatst. Hier kon antwoord worden gegeven op de vraag wat de oplossing is voor alle fileproblematiek. Hieronder zie je duidelijk hoe het overgrote deel van de stemmers erover Lees verder…

MyWheels

Tanken in het buitenland

Met een MyWheels deelauto mag je ook naar het buitenland op vakantie. Het tanken ziet er in elk land weer net even anders uit. De namen en de kleuren zullen verschillen. Voor je het weet Lees verder…

MyWheels

Aanpassingen Voorwaarden Verzekeringen

Zoals je wellicht weet staan de premies van autoverzekeringen onder druk. Wij worden hier helaas ook mee geconfronteerd en onze verzekeraar heeft de voorwaarden en tarieven aangepast. Dit betekent dat vanaf 1 juli vernieuwde voorwaarden Lees verder…