Hoe ziet de straat van je dromen eruit? Komt dat overeen met hoe jouw straat er nu  uitziet? Dat is in veel steden niet altijd het geval. Stichting de Natuurlijke Stad komt met een oplossing: de Vrijstraat. Wat is een Vrijstraat en wat moet daarvoor gebeuren?

Het concept

Een Vrijstraat is een straat met meer leefruimte en een straat waar de auto een minder prominente rol speelt. Deze zomer gaat dit experiment van start in een aantal straten in Den Haag. Afgelopen donderdag 22 maart werd er een informatieavond georganiseerd in Den Haag om de vragen over de Vrijstraten te beantwoorden. Niet elke straat bleek gelijk enthousiast, maar opmerkelijk was wel dat meer dan de helft van de aanwezigen in een Vrijstraat zou willen wonen.

Bewoners

Dat enthousiasme van bewoners is erg belangrijk. Vrijstraten kunnen alleen worden gerealiseerd wanneer bewoners samenwerken. Samen creëren zij een leefruimte met meer groen en ruimte voor ontmoeting. Deze ruimte wordt gecreëerd door parkeervergunningen op te geven. De ruimte die vervolgens vrij komt door de lege parkeerplekken kan een andere bestemming krijgen. De bewoners krijgen de touwtjes in handen en ontwerpen hun eigen straat.

Autodelen

Ook autodelen speelt hierin een belangrijke rol. Een vergunning opgeven wil niet zeggen dat je niet zo nu en dan een auto nodig hebt. Maar wanneer auto’s maar weinig worden gebruikt dan is het al heel snel een stuk goedkoper om een deelauto te gebruiken. Daarnaast scheelt dat al gelijk één parkeerplaats. Hoe meer buren dus ook gaan autodelen, hoe meer ruimte er vrijkomt om jouw straat in te richten naar de behoefte van de bewoners. Op MyWheels.nl kun je een deelauto huren, maar je kunt ook je eigen auto op het platform plaatsen. Zo kunnen buurtgenoten gebruik maken van jouw auto.

Meedoen

Een leefomgeving met meer groen en ruimte voor ontmoeting. Een straat waarin kan worden geleefd. Lijkt een Vrijstraat jou interessant voor jouw straat? Kijk dan hier voor meer informatie. Je vindt daar ook een handige rekentool hoeveel geld je kunt besparen als je gaat autodelen.

Categorieën: MyWheels

Gerelateerde artikelen

MyWheels

Hoe zorgen we ervoor dat onze community vertrouwelijk is?

MyWheels is geen traditioneel bedrijf. Zo is financiële winst niet ons doel maar streven we idealen na. Idealen zoals leefbare buurten, bewuste keuzes en CO2 besparing zijn voor ons belangrijk. Samen met de MyWheels community, Lees verder…

MyWheels

Autodeelplatform MyWheels en Syntus Utrecht slaan handen ineen om autodelen fors te laten groeien

Met een bijzondere samenwerking zorgen MyWheels en vervoersmaatschappij Syntus Utrecht dat het autodelen fors zal groeien. MyWheels heeft de techniek van de bestaande deelauto, een ingebouwde boordcomputer in de auto, beschikbaar gemaakt voor particuliere autodelers. Lees verder…

MyWheels

Hoe start ik een elektrische auto?

De elektrische auto komt telkens meer voor. Zo kun je ook met MyWheels een elektrische auto huren. Mocht je nou voor het eerst in een elektrische auto zitten, dan kan het nog verwarrend zijn hoe Lees verder…