Op onze facebookpagina hebben wij een poll geplaatst. Hier kon antwoord worden gegeven op de vraag wat de oplossing is voor alle fileproblematiek. Hieronder zie je duidelijk hoe het overgrote deel van de stemmers erover denkt.

Poll uitslag

80% procent van de stemmers denkt dat meer spoor de oplossing is en 20% denkt dat er meer asfalt moet bijkomen. Een uitslag die niet overeenkomt met het huidige beleid in Nederland. De overheid focust zich vooral op de aanleg en verbreding van wegen. Er wordt wel gewerkt aan het realiseren van extra spoorcapaciteit, alleen in veel mindere mate. Toch is volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), geen van beide de meest effectieve manier is om Nederland bereikbaar te houden. (Rli.nl)

Meer asfalt is niet de oplossing

Volgens de Rli moeten we de huidige infrastructuur anders gebruiken met nieuwe manieren van vervoer. Dit wordt ook erkent in de politiek, maar de veranderingen gaan langzaam. Wat wel gaat gebeuren is dat de naam van het Infrastructuurfonds van het kabinet wordt veranderd  tot een Mobiliteitsfonds. Hierin zal de focus meer liggen op mobiliteit in plaats van de infrastructuur.

Maar er is toch minder file?

In cijfers van het CBS staat inderdaad dat de files korter zijn geworden. Op korte termijn klopt dit, maar na verloop van tijd zullen de files weer toenemen. Verbreding van wegen betekent overigens niet dat de reistijd altijd korter wordt. Wanneer de snelwegen worden verbreed neemt het aantal auto’s namelijk niet af, maar neemt juist toe. Uiteindelijk wint de automobilist hier dus geen tijd mee.

Investeringen in het openbaar vervoer maken ook nog geen wereld van verschil. Dit komt onder andere omdat de capaciteit van het spoor beperkt is.

Is er wel een oplossing?

Welke mobiliteitsoplossing zal ervoor zorgen dat de file zal worden opgelost? Wij denken dat Mobility as Service (MaaS) het antwoord hierop is. MaaS houdt in dat de reiziger mobiliteit inkoopt in plaats van te investeren in transportmiddelen. Hierdoor kun je een afweging maken voor de reis die je af gaat leggen, welke vervoersmiddelen passen het best voor jou op dat moment. Een deelauto is één van de vervoersopties in MaaS maar bijvoorbeeld ook een (elektrische)fiets en het openbaar vervoer.

De oplossingen zijn er dus wel maar een grote hobbel moet er nog wel worden genomen. De reizigers zullen zich moeten aanpassen en de infrastructuur zal anders gebruikt worden. Aan de overheid om hierin te faciliteren.

 

Categorieën: MyWheels

Gerelateerde artikelen

MyWheels

Vivian van support aan het woord

Dit is Vivian, een van onze supportmedewerkers! Benieuwd naar wat de meest gestelde vraag is? In deze video zal ze je het vertellen en ook wat verder haar werkzaamheden zijn. Wist je dat Vivian zelf Lees verder…

MyWheels

Karina tekent de Greendeal Autodelen

Donderdag 4 oktober 2018 werd de Greendeal Autodelen getekend in Rotterdam. Karina heeft deze ondertekend namens MyWheels. Ook overhandigt Karina onze factsheet 25 jaar autodelen aan de staatssecretaris. Bekijk de video om dit allemaal te Lees verder…

MyWheels

Tanken in het buitenland

Met een MyWheels deelauto mag je ook naar het buitenland op vakantie. Het tanken ziet er in elk land weer net even anders uit. De namen en de kleuren zullen verschillen. Voor je het weet Lees verder…