Naast autodelen zijn er nog veel meer initiatieven die de deeleconomie aanjagen. Hieronder staan tien van zulke initiatieven op het gebied van vakantie, voedsel, vervoer, spullen en geld.

Vakantie
Airbnb
Bij Airbnb huur je geen kamer of appartement bij een hotel maar bij een lokale particulier, gewone mensen. Van kamertjes bij iemand in huis tot complete appartementen. Via de website zijn ook beschrijvingen te vinden van de wijken in een stad met mooie foto’s. Zo kan je kijken in welke wijk je het liefst een huis zoekt.
Site: www.airbnb.com

Couchsurfing
Letterlijk banksurfen. Over de hele wereld kan je inmiddels terecht bij locals waar je gratis op de bank kan slapen. Je geeft aan naar welke stad je wilt en krijgt een overzicht van mensen die hun bank ter beschikking stellen. Met een beetje geluk krijg je meteen een rondleiding door de stad en krijg je ’s avonds de lokale specialiteiten voorgeschoteld.
Site: www.couchsurfing.org

Huizenruil
Het idee is simpel: jij gaat op vakantie in iemand anders huis en op hetzelfde moment verblijft die ander in jouw huis. Je kan over de hele wereld terecht en de verblijfkosten blijven alvast op nul staan.
Site: www.huizenruil.com

Voedsel
Thuisafgehaald
Wie geen tijd heeft om zelf te koken kan thuisafgehaald.nl eens proberen. Via de site zoek je in je omgeving wie eten over heeft of je kan geregistreerde koks vragen speciaal hun recept voor jou te maken. Je betaalt per portie.
Site: www.thuisafgehaald.nl

Foodsharing
Gratis eten krijgen? Op foodsharing bieden mensen hun eten aan dat zij zelf over hebben en niet meer opeten. Andersom kan je ook je eigen eten op de site zetten.
Site: www.foodsharing.nl

Groente ruilen
Wie enthousiast aan de slag is gegaan in zijn moestuin maar nu met een overschot aan courgettes en pompoenen zit, kan die ruilen op groenteruilen.nl. Jij geeft aan wat je over hebt en wat je graag terug wilt hebben. Daarna is het wachten op de andere enthousiaste groenteteler.
Site: www.groenteruilen.nl

Vervoer
Mywheels
Voor mensen die geen auto hebben maar die er toch af en toe nodig hebben. Of juist voor mensen die wel een auto hebben maar die regelmatig stilstaat voor de deur. Door hem te verhuren via Mywheels verdien je er nog wat aan. Via de website of smartphone of mobiel heb je zo een auto in de buurt gevonden.
Site: mywheels.nl
Alternatieve sites: samenrijden.nl

Spullen
Krijg de kleertjes
Babykleren of speelgoed over of juist nodig? Via krijgdekleertjes.nl kan je overgebleven spullen weggeven. Dat gebeurt in pakketten. Door gebruik te maken van ruilpunten kan je hooguit drie pakketten gratis krijgen, daarna moet je eerst zelf een pakket weggeven voordat je weer een nieuwe mag ontvangen.
Site: krijgdekleertjes.nl

Peerby of Spullen delen
Via deze twee aparte sites kan je verzoekjes uitzetten om spullen te lenen die je wel een keertje nodig hebt, maar niet wilt kopen (bijvoorbeeld een boormachine). Spullendelen is nog in beta maar heeft al wel ruim 7.000 leden. Peerby komt niet uit Nederland en er zijn nog maar weinig Nederlanders actief.
Site: peerby, spullendelen.nl

Geld
Geld voor elkaar
Als de bank geen geld wil verstrekken kan je het vragen aan je buurman. Bijvoorbeeld via de crowdfunding-site geldvoorelkaar.nl De site categoriseert de projecten naar aanleiding van het risico waarna particulieren kunnen investeren met rentes die oplopen tot 10 procent.
Site: www.geldvoorelkaar.nl

Categorieën: Geen categorie

1 Comment

Anoniem · 1 december 2014 op 00:17

Bent u eigenaar van een vakantiehuis of gastenverblijf en heeft u al eens aan vakantieruil gedacht ?

Dan is de website http://www.tweedewoningruil.nl misschien iets voor U.

Zo kunt u goedkoop op vakantie, weekendje weg of op familiebezoek naar Nederland of België.

Dit is een jonge website met een ruilbestand van mensen uit Nederland en België die een tweede woning, appartement, gite of chalet hebben in Europa en bereid zijn om hun vakantiehuis te ruilen

Gesloten voor reacties.

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

VPRO Tegenlicht: Hoe raken wij de auto kwijt?

De laatste jaren zien we een steeds sterkere daling van de autoverkopen, vooral de jonge generatie koopt ze niet meer en rijdt steeds minder kilometers. Tv-programma Tegenlicht keek daarom afgelopen zondag naar de toekomst van Lees verder…

Geen categorie

Autodelen remt autoverkoop flink

Voor elke deelauto in in Amerika (van Zipcar of Car2go) worden er 32 minder auto’s verkocht. Dit concludeert het consultantbureau AlixPartners.  Mark Wakefield, van AlixPartners, denkt dat het autodelen een grotere invloed heeft op de Lees verder…

Geen categorie

5 handige websites om te delen met je buren

Je auto delen via MyWheels past helemaal in de trend om te delen met je omgeving. Er komen steeds meer websites waar je makkelijk spullen en diensten mee kan delen met je buren. Hieronder vijf Lees verder…