Autobezitters kent kosten auto niet

Meer dan 85 procent van alle autobezitters in Nederland weet niet precies wat hij of zij per jaar kwijt is aan de auto. Maar dat de kosten stijgen is voor de meesten wel duidelijk. Voor steeds meer mensen reden om de auto vaker te laten staan en te shoppen voor de laagste literprijs. Dat blijkt uit onderzoek van Intomart GfK dat in opdracht van van BNR en ANWB is uitgevoerd.

Twee op de drie (62 procent) zegt bewust of heel bewust bezig te zijn met het terugdringen van de autokosten en driekwart (76 procent) zegt zo zuinig mogelijk te rijden om brandstof te besparen. Een derde van de automobilisten heeft volgens de onderzoekers de auto in het afgelopen jaar uit kostenoverwegingen vaker laten staan. Over de hele populatie is ruim een derde (36 procent) minder vaak uitjes met de auto gaan maken en rijdt 33 procent minder ver door de stijgende autokosten.

Kostenposten
Het aantal kostenposten van de auto wordt volgens Peter Mulder, directeur van onderzoeksbureau Intomart GfK, gruwelijk onderschat. ”Kosten waar mensen heel weinig vat op hebben, en waarvan mensen vaak ook geen idee hebben wat ze betalen, zijn bijvoorbeeld afschrijvingen. Maar de allergrootste kostenposten die mensen met de factor 4 onderschatten zijn de autobelastingen”, aldus Mulder.

Gemiddeld schatten mensen 53 euro kwijt te zijn per maand aan belasting, maar dat is in werkelijkheid meer dan 200 euro per maand. De auto voorgoed laten staan, is volgens de onderzoekers voor de meeste mensen geen optie: 59 procent blijft rijden, ongeacht hoe duur de auto wordt.

Meer over de betaalbaarheid van autorijden vanavond om 19:30 het Grote Autodebat op BNR.

Categorieën: MyWheels

3 Comments

Anoniem · 24 april 2014 op 21:29

Hoe komt Intomart aan die "meer dan € 200,= per maand" vraag ik mij af…

Directverzekerd · 30 mei 2014 op 15:12

Dit zie je vaak ook terug bij verzekeringen, het is voor veel mensen nog best lastig om de juiste keuze te maken. Vaak ook omdat er zoveel opties te kiezen zijn. Informeer daarom altijd goed en vraag om advies als je het niet weet!

Anoniem · 1 maart 2016 op 18:02

Ze zullen wel de accijns op benzine meerekenen.

Gesloten voor reacties.

Gerelateerde artikelen

MyWheels

Het verhaal van Santje Kramer

Na te hebben deelgenomen aan de reisproef van de gemeente Amsterdam, besloot Santje Kramer haar eigen auto weg te doen. Sindsdien ervaart ze, als huurder en beheerder van de deelauto in de Amsterdamse Maasstraat, vele Lees verder…

MyWheels

Hoe koppel ik mijn ov-chipkaart?

MyWheels Open auto’s kun je met je smartphone en met je ov-chipkaart openen. Beide manieren gaan makkelijk en snel. Wanneer je je OV-chipkaart voor het eerst gebruikt moet hij worden gekoppeld aan je account. Hoe Lees verder…

MyWheels

Zomer- of winterbanden?

Binnenkort op wintersportvakantie? Check of de deelauto die je gebruikt de juiste banden heeft. In sommige europese landen ben je verplicht om met winterbanden te rijden in de winter. Gelukkig hebben veel MyWheels deelauto’s winterbanden Lees verder…