Via online platforms worden huurders en verhuurders van auto’s bij elkaar gebracht. De interesse daarvoor groeit.

Steeds meer Eindhovenaren kiezen ervoor hun auto te delen met anderen in hun wijk of straat. Online platforms hiervoor, zoals Snappcar en MyWheels, zien het aantal mensen dat hier hun auto verhuurt fors stijgen. De kosten die een auto met zich meebrengt, met in de stad vaak ook nog een betaalde parkeervergunning, zijn voor particulieren reden om hun auto te delen.

Mensen die hun auto willen verhuren, kunnen op de online platforms een online profiel aanmaken. Daarin kunnen ze aangeven onder welke voorwaarden en prijs ze de auto willen aanbieden en voor welke periode. De Eindhovense Carolina Heuvelmans verhuurt via MyWheels en SnappCar haar Fiat Punto. Ze kon deze auto – op haar profiel de ‘Gouden Koets’ genoemd – voor een mooie prijs kopen. Maar omdat ze op de fiets naar haar werk gaat, stond die het grootste deel van de dag stil. “Doodzonde, helemaal als je bedenkt dat er genoeg mensen zijn die regelmatig om een auto verlegen zitten. Daarom besloot ik op zoek te gaan naar huurders via de online deelplatforms.’ Eén van die huurders was Marloes Bernards-Geutjes. Zij maakte lange tijd dankbaar gebruik van de ‘Gouden Koets’ van Heuvelmans als ze naar haar werk in Nijmegen moest rijden. “Deze werkplek lag in de ‘middle of nowhere’, waar je met het openbaar vervoer heel lastig komt. Dan was het veel makkelijker en even duur om een auto te huren.”

De woordvoerster van Snappcar zegt dat er niet alleen meer autodelers zijn. Ook wordt een auto volgens haar vaker gedeeld. Het terugverdienen van de autokosten blijkt de belangrijkste reden om ermee te beginnen, maar ook de sociale factor weegt mee. “Bij het delen van een auto zijn er tenminste drie contactmomenten: de huurafspraken maken, het ophalen en terugbrengen van de auto. Hierdoor leren mensen uit de buurt elkaar beter kennen.”

Cijfers autodelen
Snappcar telde 1393 autodelers in 2015; dat is een toename van 89 procent ten opzichte van het jaar ervoor. MyWheels zegt dat het aantal auto’s dat op dat platform wordt aangeboden met 50 procent steeg in dezelfde periode. Met name in wijken als Rapelenburg, Centrum en rond Winkelcentrum Woensel is het autodelen populair.

Kenniscentrum Crow deed onderzoek naar het autodelen in Nederland. Crow heeft alleen cijfers voor Eindhoven als geheel van het aantal deelauto’s per 100.000 inwoners. Dat aantal bedroeg in 2015 in Eindhoven 95 per 100.000 inwoners .

Daarmee klom Eindhoven van plaats 19 naar 9 in de top-20 van gemeenten met meeste deelauto’s. Hierin gaat het echter niet alleen de particuliere deelauto’s, maar ook om auto’s die via bedrijven als Greenwheels worden verhuurd.

Bron: Eindhovens Dagblad

Categorieën: Autodelen

1 Comment

Jack.thiesen. · 5 juli 2016 op 18:31

Vergoed Mywheels volledig een niet verhaalbare schade veroorzaakt door huurder aan de Mywheels verhuurder?

Gesloten voor reacties.

Gerelateerde artikelen

Autodelen

MyWheels Open: verhuur je auto zonder sleuteloverdracht

MyWheels zet een belangrijke stap om particulier autodelen nog makkelijker te maken: door de introductie van onze nieuwe dienst MyWheels Open kunnen autobezitters voor een vast maandbedrag hun auto laten uitrusten met een boordcomputer. Auto’s Lees verder…

Autodelen

Elektrische deelauto MyWheels in Wageningen

De eerste elektrische deelauto in Wageningen is een feit. Dinsdagmiddag 9 mei om 17.15 uur opende wethouders Lara de Brito en Dennis Gudden samen met Karina Tiekstra en Aron Vaas van de organisatie MyWheels de Lees verder…

Autodelen

Wethouder Van Burgsteden geeft startsein voor WheelShares

Wethouder Ine van Burgsteden gaf donderdagochtend het startsein voor WheelShares, een deelauto voor rolstoelgebruikers. WheelShares geeft mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel de vrijheid om te gaan en staan waar ze maar willen, zonder Lees verder…