Het festival dat steden beter maakt. Dat is de strijdkreet van het We Make The City-festival dat deze week in Amsterdam plaatsvindt. Vijf dagen lang kun je kijken en luisteren naar verschillende filmvertoningen, lezingen, exposities en workshops. Allemaal in het teken van stedelijke vraagstukken met als hoofdvraag: Hoe maken we steden beter?

Mobiliteit in de stad

Donderdagochtend op de Metropolitain Mobility Conference ging het over de mobiliteit binnen steden. Zo sprak Eléonore Lacroix (RATP Parijs) over de nieuwe metrolijnen in Parijs. Een gigantisch project met meer dan 200 km aan nieuwe metrolijn. Bij Sharon Dijksma (wethouder Verkeer & Vervoer en Water & Luchtkwaliteit van Amsterdam) kwam natuurlijk de Noord-Zuidlijn aan bod. 21 juli 2018 vindt de opening plaats van deze metrolijn en dit zal zorgen voor een grote verandering in het openbaar vervoer in Amsterdam.

Utrecht haalt Amsterdam in

Karina Tiekstra, directeur van MyWheels, liet in haar pitch zien hoe belangrijk autodelen is voor de stad. Daar tegenover staat dan wel weer dat autodelen eigenlijk nog heel klein is. In Nederland zijn nu ongeveer 35.000 deelauto’s. Vergeleken met de 8 miljoen auto’s die er in nederland staan is dit nog veel te weinig. De oplossing volgens Karina ligt onder andere bij de gemeente. “De gemeente Amsterdam moet een tandje bijzetten, wil zij de eerste positie in Nederland weer innemen op het gebied van autodelen.” Hiermee duidt zij op een grafiek in haar presentatie waarin te zien is dat het aantal deelauto’s per 100.000 inwoners lager ligt in Amsterdam dan in Utrecht. Iets wat voorheen niet het geval was.

Parkeerruimte delen

De overvloedigheid van de auto’s is de stad is ook een probleem voor Wouter de Bruijne van ParkBee. Hij voorziet  in een andere oplossing. Hij sprak over de mogelijkheden die er zijn omtrent parkeren. Met de app van ParkBee kun je parkeren in de parkeergarages van hotels of van bedrijven wanneer deze niet worden gebruikt. Hierdoor hoeven er minder auto’s geparkeerd teworden in de stad zelf. Maar hoe kom je vervolgens in het centrum?

App voor al het deelvervoer

Daar had Tarik Fawzi een oplossing voor met Hely. In de Hely app kun je een totaalpakket aan vervoermiddelen vinden voor jouw wijk. Zo kun je een fiets huren, maar ook een auto bij MyWheels. Verschillende aanbieders in een app samen om het zo voor de gebruiker toegankelijker te maken. Hier werken wij als MyWheels dan ook graag mee samen.

Wat staat er nog meer op de planning?

Voor het hele weekend staan er nog verschillende activiteiten op de planning. Verspreid over de gehele regio Amsterdam. Hieronder hebben we een kleine selectie gemaakt. Voor het hele overzicht kun je hier kijken.

Pitches & Coffee

Vrijdag 22 juni 2018 // 11:00 – 12:30

Hoe ziet de stad van morgen er uit? Denk en stem mee over het meest innovatieve en duurzame idee voor Amsterdam tijdens het pitchevent Pitches & Coffee van De Gezonde Stad. Bepaal welk idee werkelijkheid wordt en werk zo samen aan het idee van morgen. Uiteraard onder het genot van een kopje koffie.

De wilde stad – Filmvertoning

Vrijdag 22 juni 2018 // 13:00 – 14:45

De Wilde Stad, een meeslepende bioscoopfilm over het ongetemde dierenrijk Amsterdam. Een film met verrassende plotwendingen gezien door de ogen van de avontuurlijke stadskat, Abatutu.

We Make M-ODE presents: Bas Kosters Studio

Woensdag 20 juni t/m zondag 24 juni 2018

We Make M-ODE geeft een kijkje in de duurzame toekomst van de mode-industrie. Dit multidisciplinaire fashion event neemt je mee in de innovatieve visie van modeontwerpers op mode, op verschillende plekken in Amsterdam. Op de Westergasfabriek bezoek je fashionshows en krijg jij een kijkje achter de schermen tijdens het maken van een modecollectie.

New Tokio Story

Zaterdag 23 juni 2018 // 09:30 – 17:30

Hoe kan Amsterdam leren van Tokyo? Steden zijn constant in beweging waardoor ze ook constant veranderen. Voorheen was de aanleiding van deze transformatie verschillend voor elke stad. Door de globalisering is dit veranderd. Elke grote stad heeft nu te maken met internationale competitie. Hoe maak je hier het beste van voor de stad? Dit wordt besproken tijdens het symposium. Dit symposium is in het Engels.

ZuiderMRKT

Zaterdag 23 juni 2018 // 09:30 – 17:00

Bezoek de coöperatieve en biologische buurtmarkt. De Zuidermrkt bestaat sinds 2011 als antwoord op het verdwijnen van veel kleine winkels. De coöperatieve markt is er voor en door de buurt en is gebaseerd op de actieve inzet van meer dan 400 leden, een aantal dat nog steeds groeit.

Fruittuin van West op zaterdag

Zaterdag 23 juni 2018 // 10:00 – 23:00

Ga mee op expeditie naar de Fruittuin van West, een groene oase onder de rook van Amsterdam. Vijf dagen lang kunnen je hier fruit plukken, eieren rapen, workshops volgen en bij het kampvuur zitten. Allemaal in de boomgaard!

Me and the Tourist

Zondag 24 juni 2018 // 10:00 – 17:00

In Amsterdam zijn inmiddels zoveel toeristen dat de inwoners ze als een plaag zijn gaan zien. Ze lijken te zijn vergeten dat het om unieke mensen gaat die allemaal om hun eigen redenen de stad bezoeken. In het project ‘Me and the Tourist’ onderzochten de studenten van de Breitner Academie met Jan Hoek de vooroordelen over toeristen. Wat is onze verhouding met toeristen? Hoe gaan we met ze om en hoe willen we dat ze zich tot ons en onze stad verhouden? Antwoorden zijn te vinden in de werken die in de vorm van fotografie, video, tekening of performance gepresenteerd worden.

Use that shit

Zondag 24 juni 2018 // 11:00 – 16:00

Bij StadsOogst in Amsterdam West kun je zondag zien hoe zij de organische reststromen uit de stad omtoveren tot een mooie voeding voor o.a. stadslandbouw. Wil je leren hoe je zelf thuis de mooiste compost kunt maken? Van 11:00 tot 13:00 leer je in een workshop hoe je van een paar emmers in een handomdraai een wormenhotel kunt maken.

 

Categorieën: MyWheels

Gerelateerde artikelen

MyWheels

Hoe koppel ik mijn ov-chipkaart?

MyWheels Open auto’s kun je met je smartphone en met je ov-chipkaart openen. Beide manieren gaan makkelijk en snel. Wanneer je je OV-chipkaart voor het eerst gebruikt moet hij worden gekoppeld aan je account. Hoe Lees verder…

MyWheels

Zomer- of winterbanden?

Binnenkort op wintersportvakantie? Check of de deelauto die je gebruikt de juiste banden heeft. In sommige europese landen ben je verplicht om met winterbanden te rijden in de winter. Gelukkig hebben veel MyWheels deelauto’s winterbanden Lees verder…

MyWheels

Een extra bestuurder toevoegen aan jouw contract

Je gaat op vakantie en huurt een auto via MyWheels. Wanneer jij een deelauto huurt dan ben jij de enige die verzekerd is als chauffeur. Maar moet je nu echt de hele vakantie alles zelf Lees verder…