Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit: van vakjargon naar duidelijke taal

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit: wat en waarom?
Komt de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit je bekend voor? Dat kan kloppen! De regeling stond eerst bekend als de regeling voor werkgerelateerde mobiliteit en wordt nu ook wel in het kort de CO2-registratieplicht genoemd. Deze regeling is meerdere keren uitgesteld. Maar van uitstel komt ditmaal geen afstel, per 1 juli 2024 wordt deze regelgeving dan toch echt realiteit.
Het lijkt misschien ingewikkeld, maar na een korte uitleg weet jij precies wat deze nieuwe regeling inhoudt én wat je te wachten staat. De rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit is eigenlijk heel eenvoudig. Vanaf 1 juli 2024 moeten alle bedrijven in Nederland met 100 of meer medewerkers hun koolstofdioxide (CO2) uitstoot rapporteren. Gelukkig hoef je hier geen rekenwonder voor te zijn, maar het is wel handig om te weten welke gegevens je moet delen.
Het Klimaatakkoord als aanjager
Het Klimaatakkoord uit 2019 heeft Nederland in een hogere versnelling gezet, en dat betekent serieuze actie. Bedrijven met honderd of meer medewerkers moeten tegen 2030 minstens 1,5 megaton aan jaarlijkse CO2 -uitstoot verminderen. Ja, dat is 1,5 miljard kilogram! We hebben het hier over het verminderen van de CO2-uitstoot door woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. Een flinke uitdaging!
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) wil een kijkje nemen in de CO2-uitstoot van het zakelijke en woon-werkverkeer van werknemers. Naar schatting zorgt dit verkeer voor meer dan 50% van de gereden kilometers in ons land. Nederland is vastbesloten om de CO2-uitstoot te verminderen. Daarom vormt de CO2-rapportage een grote stap richting duurzame mobiliteitsoplossingen.
Benieuwd hoe de CO2-registratieplicht de zakelijke mobiliteit in het MKB beïnvloed? Lees er alles over in ons blog ‘Hoe beïnvloedt de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit de zakelijke mobiliteit in het MKB?’.
De CO2-registratie
Schrijf 1 juli 2024 alvast met dikke letters in de agenda. Vanaf deze datum ga je aan de slag met het verzamelen van de benodigde gegevens voor werkgebonden personenmobiliteit. Dit noemen we ook wel de CO2-registratie. Zorg ervoor dat je administratie tiptop op orde is, zodat je in 2025 moeiteloos kunt rapporteren!
Het kan overweldigend zijn om je te verdiepen in wéér een nieuwe set regelgeving. Maar geen paniek, wij helpen je. Om aan de CO2-registratie te voldoen, is het cruciaal om de juiste gegevens te verzamelen. Dit omvat onder andere:
- Het totale aantal kilometers dat werknemers gedurende een kalenderjaar hebben afgelegd voor zowel zakelijk- als woon-werkverkeer.
- Het jaartotaal aan kilometers, opgesplitst naar het gebruikte vervoermiddel en het type brandstof.
Het goede nieuws is dat je geen ingewikkelde wiskundige berekeningen hoeft uit te voeren om de precieze CO2-uitstoot te bepalen. Deze berekeningen worden gelukkig door de overheid verzorgd. Dit betekent dat jij je kunt richten op het verzamelen van de juiste gegevens!
Rapporteren kun je leren
Met slechts een paar klikken kun je gemakkelijk de benodigde gegevens invoeren via dit online formulier. De eerste rapportage moet op 20 juni 2025 binnen zijn. Het gaat dan om de gegevens over de tweede helft van 2024. Vanaf 2026 rapporteer je een heel jaar.
Het rapporteren is een eitje, maar het verzamelen van die gegevens is een ander verhaal. Gelukkig begrijpen wij maar al te goed waar je tegenaan kunt lopen. In ons blog ‘In 5 stappen naar een succesvolle CO2-rapportage' hebben we een aantal handige tips voor je verzameld om je wat inspiratie te geven. Want laten we eerlijk zijn, zelfs de beste rapporteurs hebben wel eens wat hulp nodig!
De toekomst van zakelijke mobiliteit en CO2-registratieplicht
De deadline komt snel dichterbij, en dat betekent dat het tijd is voor bedrijven om actie te ondernemen met betrekking tot de nieuwe CO2-registratieplicht. Maar is ook perfecte kans om jouw bedrijf vooruit te helpen in de wereld van duurzame zakelijke mobiliteit.
We snappen bij MyWheels dat de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit vragen oproept. Daarom hebben we het kennispakket ‘Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit: De katalysator voor een nieuw mobiliteitsbeleid’ samengesteld. Dit helpt je niet alleen de regelgeving te begrijpen, maar inspireert ook tot het toevoegen van slimme mobiliteitsoplossingen die je bedrijf toekomstbestendig maken. Zoals deelauto's bijvoorbeeld.
Ben je na het lezen – of nu al - nieuwsgierig hoe co2-registratie en zakelijke autodelen met MyWheels in zijn werk gaat? Wij helpen je graag op weg in een vrijblijvend adviesgesprek.