Hoe beïnvloedt de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit de zakelijke mobiliteit in het MKB?

MyWheels30 mei 2024
Vrouw met laptop in MyWheels deelauto

Hoe beïnvloedt de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit de zakelijke mobiliteit in het MKB?

Met de komst van de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit staat er een nieuwe uitdaging voor de deur. Maar wat betekent dit eigenlijk voor jouw bedrijf? Hoewel de registratie op het eerste gezicht misschien niet zo ingewikkeld lijkt, brengt het verzamelen van de benodigde gegevens een hele nieuwe dimensie met zich mee.

Een tijdrovende klus

Het verzamelen en bijhouden van de benodigde gegevens voor de CO2-rapportageplicht kan tijdrovend zijn en extra inspanning vergen. Want hoe zorg je ervoor dat medewerkers alle zakelijke en woon-werkkilometers registreren, inclusief het gebruikte vervoermiddel en het type brandstof? Dit vraagt om een gestructureerde aanpak en wellicht aanvullende middelen om de administratieve last te verlichten.

Jouw rol in de implementatie van de CO2-registratieplicht

De kans is groot dat jij een belangrijke rol speelt in de implementatie van de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit. Uitdagingen die gepaard gaan met het invoeren van nieuwe regelgeving, zoals weerstand van medewerkers en het actueel houden van CO2-registratie, komen je niet onbekend voor.

Het is dus van essentieel belang om efficiënte systemen te implementeren die deze last verlichten en de naleving van de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit vergemakkelijken. Wellicht speel je ook een rol bij het ontwikkelen van beleid ter bevordering van duurzame mobiliteit?

De CO2-rapportage kan een hele kluif zijn. Om je een handje te helpen hebben we een handig stappenplan en tips voor je klaargezet in ons blog ‘In 5 stappen naar een succesvolle CO2-rapportage'.

De weg naar duurzame zakelijke mobiliteit

Ondanks de administratieve uitdagingen biedt de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit ook een aantal kansen. Het is een belangrijke stap voorwaarts in de verduurzaming van het bedrijfsleven. De CO2-registratieplicht kan een positieve impact hebben op de milieuprestaties en het imago van jouw organisatie.

Bovendien kan de invoering van de CO2-registratieplicht wel eens het startschot zijn voor jouw eigen versie van “Pimp my Ride(s)”. Met de komst van deze nieuwe regelgeving is nú het geschikte moment om het mobiliteitsbeleid te evalueren, en duurzaam en flexibel reizen te stimuleren als onderdeel van de bedrijfscultuur.

Heb jij je ooit afgevraagd waarom er zó veel auto’s op het parkeerterrein van jullie bedrijf staan? En heb je al eens gefilosofeerd over wat voor alternatieven er zijn voor deze dagelijkse vehikelgekte? Denk aan het aanmoedigen van elektrisch rijden voor collega's die dagelijks met een benzine- of dieselauto op pad gaan, of het inzetten van zakelijke deelauto's voor periodieke zakelijke trips.

Download het stappenplan

Zakelijke deelmobiliteit als duurzame oplossing

Dit is het uitgelezen moment om te streven naar duurzame mobiliteitsoplossingen, die niet alleen voordelen opleveren voor jouw medewerkers, maar ook voor onze planeet. Zakelijke deelmobiliteit staat inmiddels in de schijnwerpers als een duurzaam en efficiënt alternatief voor traditioneel zakelijk en woon-werkverkeer. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Autodelen is een vorm van mobiliteit waarbij mensen toegang hebben tot gedeelde voertuigen in plaats van er een te bezitten. Het concept is eenvoudig: in plaats van een auto te kopen of te leasen, kunnen individuen en organisaties zich aanmelden bij een autodeelplatform dat hen toegang biedt tot een vloot gedeelde voertuigen.

Deelauto’s zijn beschikbaar in een landelijk openbaar netwerk, waardoor jouw medewerkers niet verplicht zijn om eerst naar kantoor te gaan om een auto op te halen. Ze kunnen de deelauto oppikken in de buurt van hun huis, bij een klant of bij een andere werklocatie in de buurt. En in deze tijd waarin thuiswerken normaal is, sluiten deelauto’s beter aan bij de behoeften van jouw medewerkers.

En het beste van alles: bij autodelen met MyWheels wordt alle administratieve rompslomp voor je uit handen genomen! Geen gedoe meer met het bijhouden van kilometers, want alles wordt automatisch geregistreerd voor de rapportageverplichting werkgebonden mobiliteit. Dat is pas echt een win-win-win situatie! Meer voordelen? Lees ons blog ‘De 10 slimme voordelen van autodelen als zakelijke mobiliteitsoplossing’.

Klaar voor de CO2-registratieplicht

De rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit markeert een belangrijke stap in de verduurzaming van het mobiliteitsbeleid voor MKB-ondernemingen. Het dwingt je om kritisch te kijken naar de huidige mobiliteitskeuzes en biedt een kans om alternatieven te verkennen. Met behulp van ons stappenplan en de tips in ons kennispakket “Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit: De katalysator voor een nieuw mobiliteitsbeleid” ben je goed op weg om te voldoen aan de CO2-rapportageplicht.

Wil je meer weten over hoe autodelen jouw bedrijf kan helpen in de weg naar de CO2-registratieplicht? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Samen werken we aan een duurzamere toekomst.